Ski-weetjes
Wist je dat..

Wist u dat de meeste mensen (op steilere stukken) teveel met hun gewicht naar de berg toe leunen?

Met als gevolg, dat mensen onnodig vallen, waarbij tijdens de val het bovenlichaam als eerste de sneeuw raakt aan de bergzijde van de helling.

Wist u dat wanneer u omhoog springt of een omhoogspringende beweging maakt voordat u een bocht inzet, het minder kracht kost om een bocht te maken?

Dit komt doordat meteen na de opwaartse beweging voor het inzetten van een bocht, er minder gewicht op de ski zal staan. Minder gewicht op een voorwerp betekend dat het makkelijker draait of te verplaatsen is. Voorbeeld: Een normale stoel valt makkelijker te draaien wanneer er niemand op zit, dan wanneer dit wel het geval is.

Wist u dat skistokken meerdere functies hebben tijdens het skiën?

Skistokken zorgen namelijk voor stabiliteit tijdens het skiën, aangezien een stok  wanneer deze juist gebruikt wordt, altijd in de sneeuw geprikt staat op het moment dat de ski vlak op de sneeuw ligt, wat gebeurd tijdens het wisselen van kanten. Wat betekend dat er op het moment van de kanten wissel een moment is waarop de ski geen staalkanten in de sneeuw heeft staan voor grip of stabiliteit. Om deze reden zetten goed technische skiërs altijd een skistok in de sneeuw, aangezien zij op het moment van de kanten wissel ( tijdens het inzetten van een nieuwe bocht) nou eenmaal het instabielst zijn. Wordt er dan een evenwichtsfoutje gemaakt, dan is er een mogelijkheid tot steunen op de skistok, waardoor de skiër valt. Dit is overigens niet het enige waar een skistok goed voor is, een skistok kan namelijk ook nog gebruikt als draaihulp wanneer deze stevig in grond geprikt staat of wanneer er een duidelijke ritmische beweging mee wordt gemaakt en natuurlijk om mee af te remmen bij de skilift of die ene voordringer mee te blokkeren.

Wist u dat wanneer u harder wilt gaan over een hobbelige piste met veel sneeuwhopen, het aan te raden is om uw benen meer te buigen?

Wanneer u tijdens het skiën uw benen meer buigt en meer door de benen zakt, dan zullen uw benen als schokdempers gaan fungeren. Denkt u maar eens aan hoe u ergens vanaf springt. Nooit met gestrekte benen die op slot zitten, maar met gebogen benen zodat uw benen beter een klap op kunnen vangen. Gebruik dit dan ook tijdens het skiën.

Wist u dat het ontwerp van de off-piste ski’s van tegenwoordig, voort is gekomen uit de waterski?

Shane Mcconkey kwam op het idee om met een waterski off-piste te gaan skiën. Dit ging zo goed, dat Shane de waterski ging doorontwikken. Zo is de brede off-piste ski zoals wij die kennen ontstaan.

Wist u dat het tijdens het maken van geruschte bochten, lichter wordt om een bocht te maken wanneer u meer richting het dal leunt?

Dit komt doordat als u naar het dal leunt, er meer gewicht op de voorkant van de ski komt te staan en automatisch minder gewicht op de achterkant. Wat voordelig is aangezien de achter kant van de ski weg moet rutschen tijdens een bocht en dit gaat makkelijker als er minder gewicht op staat.

Wist u dat de ergste verwondingen met skiën vaak gebeuren op lage snelheid?

Dit komt doordat de ski’s tijdens crashes op lage snelheid vaak niet los klikken, hierdoor is de kans op het scheuren van je kniebanden extra groot. Het is dus verstandig om bindingen niet al te strak te afstellen of alleen te crashen met een redelijke snelheid.