Meer grip bij slechtere condities.
Misschien herken je deze situatie wel. Je bent je skidag met heerlijk weer en fijne afdalingen begonnen, maar al snel slaat het weer om. Je komt een ijsplaat en een paar hobbels tegen en vervolgens kun je door de optrekkende mist geen sneeuw meer van de lucht onderscheiden. Opeens klinkt een berghut, schnitzel en een pul bier vele malen aantrekkelijker dan verder skiën. Slechtere omstandigheden kunnen er voor zorgen dat je skiplezier enorm achteruit holt, vooral door het gebrek aan grip en vertrouwen. En dat is zonde, want dat hoeft helemaal niet! In deze blog geven we een aantal tips waardoor je met een lach op je gezicht blijft skiën. Weer of geen weer.
In deze blogserie geven we regelmatig ski tips en oefeningen voor gevorderden en beginners. De vorige keer gaven we tips om meer op techniek te gaan skiën in plaats van op kracht. Eerdere edities van deze serie kun je vinden op onze blogpagina.
Grip op een ijsplaat
Ijsplaten zijn natuurlijk vervelende dingen. Je zit net in een heerlijke flow en gaat met een flinke snelheid naar beneden. Opeens verlies je bijna je grip op een ijsplaat en klap je op het nippertje net niet uit de bocht. Natuurlijk kun je dit niet altijd voorkomen, als je de ondergrond niet kan zien, maar je kunt jezelf een techniek aanleren waardoor je onder alle omstandigheden meer grip hebt op de piste. Veel skiërs vergeten dat skiën uit de heupen, knieën én de enkels komt. Je bovenlichaam is een stabiele factor die het geheel in balans moet houden en met je enkels knieën en heupen stuur je. Vooral de enkels worden hierbij het vaakst vergeten. Als je bewust met je enkels zorgt dat je kanten meer in de sneeuw worden gezet, zal je op iedere ondergrond, maar zeker ook op ijsplaten veel steviger staan. Om het gevoel te ervaren, raden we je deze oefening aan tijdens je volgende wintersport:
Probeerin de bocht bewust je gewicht te wisselen je grote naar je kleine teen, naar de kant waar je heen wil. Je merkt al snel dat je op deze manier je kanten scherper in de sneeuw zet. Als je het gevoel een beetje te pakken hebt, probeer hierbij ook bewust bij iedere bocht een punt te kiezen waar je heen wil sturen. Vervolgens wijs je met je voeten naar dat punt.
Vertrouw op je techniek bij slecht zicht
Slecht zicht blijft vervelend, of je nu goed kan skiën of niet, maar wanneer je vertrouwen in je techniek als sneeuw voor de zon verdwijnt is de kans op vallen vele malen hoger. Wat er vaak gebeurd is dat skiërs zich alleen maar focussen op de ondergrond en extreem vaak af gaan remmen en gaan uitwijken, waardoor je erg snel moe wordt en steeds vaker vroegtijdig denkt aan die schnitzel. In de meeste gevallen hoeft dat eigenlijk niet. Wanneer je onder normale omstandigheden niet terug zou deinzen voor een flinke hobbel in de piste, kun je er ook op vertrouwen dat je die hobbel overleeft wanneer je ‘m pas laat aan ziet komen. Als je in een stevige gebalanceerde skihouding staat overleef je eigenlijk iedere hobbel. Om meer zelfvertrouwen te kweken bij slecht zicht, raden we aan om deze oefening eens te proberen:
Probeer met jezelf af te spreken dat je je bochten ritme aanhoudt, wat je ook tegenkomt. Of dat nu korte of lange bochten zijn. (Kijk wel even uit voor andere mensen en obstakels die niet meegeven.) Merk bij welke snelheid je ieder obstakel eigenlijk prima overleeft. Probeer dit eerst eens met goed weer, mocht je nog niet zover zijn. Vervolgens daag je jezelf uit om ook bij slecht weer deze afspraak met jezelf na te komen. Als ritmehulp kun je bijvoorbeeld tellen: 1, 2, 3 links, 1, 2, 3, rechts, etc. Onze voorspelling is dat je veel soepeler de berg af komt dan zelf van te voren dacht dat je kon gaan met zo weinig zicht! Hoe vaker je dit oefent, hoe kalmer en zelfverzekerder je gaat skiën bij slecht zicht.
Succes!