Iedereen die weleens is wezen skiën in een vakantie periode, heeft waarschijnlijk al gemerkt dat op populaire skipistes het uitkijken geblazen is. Er skiën vaak vele mensen op een klein stukje sneeuw met allemaal een eigen snelheid, skigedrag en eigen gedachtegang. Wat zorgt voor vele gevaarlijke situaties. Kijk dus goed uit, gebruik je gezonde verstand en ken de FIS piste regels. Zo voorkom je ongelukken en als je er wel in terecht komt, weet je in ieder geval zeker dat dit niet jou schuld is, erg handig voor de verzekering. Leer dus deze onderstaande 10 regels uit je hoofd , voorkom ongelukken, geniet optimaal van het skiën en haal uit deze regels jou voordeel.

1. Houd rekening met anderen
Iedere skiër of snowboarder moet zich zo gedragen, dat hij anderen niet in gevaar brengt of schade toebrengt.

2. Beheers je snelheid
Iedere skiër of snowboarder moet zijn snelheid en wijze van bewegen aanpassen aan zijn eigen capaciteiten, de toestand van de piste, de sneeuw- en weersgesteldheid en de aanwezigheid van andere wintersporters op de piste.

3. Kies een veilig spoor
Wanneer een skiër of snowboarder een ander van achteren nadert, moet hij zijn spoor zo kiezen dat hij een voor hem bewegende skiër of snowboarder niet in gevaar brengt.

4. Kijk uit bij oversteken en invoegen

Een skiër of snowboarder die zich (weer) op de piste wil begeven, een piste wil kruisen, of tegen de helling op wil bewegen, moet opletten dat hij zichzelf of anderen daarbij niet in gevaar brengt.

5. Haal voorzichtig in
Inhalen is toegestaan van boven of beneden, van links of rechts, maar uitsluitend op een afstand die de gepasseerde skiër of snowboarder voldoende ruimte laat voor al zijn bewegingen.

6. Sta niet zomaar stil op de piste

Sta niet zonder noodzaak stil op nauwe of onoverzichtelijke gedeelten van een afdaling. Wil je stilstaan, doe dit dan aan de rand van de piste op een plek waar je jezelf en anderen niet in gevaar brengt.

7. Loop langs de kant van de piste

Een klimmende skiër of snowboarder mag alleen de zijkant van de piste gebruiken. Hetzelfde geldt voor een skiër of snowboarder die te voet afdaalt.

8. Houd je aan de borden
Iedere skiër of snowboarder moet zich aan de pistemarkeringen en waarschuwingstekens houden.

9. Verleen hulp bij ongelukken

Bij ongelukken is iedere skiër of snowboarder verplicht hulp te bieden.

10. Legitimatie verplicht

Iedere skiër of snowboarder moet bij ongevallen zijn persoonsgegevens bekend kunnen maken door middel van een legitimatiebewijs.